НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА БМЧК

Над 70 делегати от цялата страна участваха в Националния събор на БМЧК, който се проведе в аулата на Аграрния университет в град Пловдив, от 25 до 27 март 2016 година. Домакин на форума бе областната организация на БЧК – Пловдив.

Най-висшият младежки форум бе предшестван от пресконференция, на която председателят на БМЧК Мария Христова и Деница Баръмова – директор на дирекция БМЧК към Секретариата на Националния съвет на БЧК, представиха работата на най-голямата младежка неправителствена организация в България и запознаха медиите с организацията и провеждането на събора. Обявено бе и началото на честванията по случай предстоящата 95 годишнина на младежката организация, която ще премине под мотото „95 години създаваме добро!”.

SONY DSC

Делегатите на Националния събор приеха отчета за дейността на организацията за изминалата 2015 г. и плана за работа на национално ниво през настоящата година. Бяха приети промени в основополагащия документ на младежката организация – Статута на БМЧК и бяха избрани двама членове на Оперативното бюро за довършване на овакантен мандат.

Гости на Националния събор бяха д-р Христо Паунов, член на НС на БЧК и председател на БМЧК в периода 2000-2002 г., генералният директор доц. д-р Красимир Гигов, зам.-генералният директор д-р Славита Джамбазова, д-р София Стоименова – главен секретар на БЧК, председателят и директорът на областната организация на БЧК в Пловдив д-р Петрония Карамитрева и г-жа Таня Георгиева, г-н Антон Борисов, член на Столичния съвет на БЧК и председател на БМЧК в периода 1998-2000 г., директори и щатни служители на областни съвети на БЧК, представители на местната власт, на Българската православна църква, на студентски съвети, национални и регионални институции, партньори и съмишленици. Получени бяха поздравителни адреси от министъра на младежта и спорта, от министъра на здравеопазването, от областния управител на Пловдив, от Съвета на децата към ДАЗД и от висши училища на територията на Пловдив.

По повод своята 95-годишнина, Българският Младежки Червен кръст бе удостоен със златен медал за заслуги „БЧК“ от Националния съвет на БЧК, а в съпътстващия отличието поздравителен адрес от председателя и от генералния директор на БЧК се казва:

„С благодарност и признателност днес отбелязваме активната Ви и неуморна работа за утвърждаване и развитие на червенокръстките хуманитарни ценности, успешното Ви представяне пред обществото като важна и неделима част от Българския Червен кръст, като символ на неговото бъдеще. Вие сте част от многобройната армия на нашата организация и винаги, и навсякъде, достойно защитавате авторитета й.

Гордеем се с всеотдайността Ви, скъпи приятели! Бъдете все така неуморни и продължавайте успешно традицията на основателите на Червения кръст. Създавайте добро!”

Български Червен Кръст - Пловдив